Z deníku osamělého běžce 1 - Ringo, Čech, František (Galén, 2016)
Termín Deník osamělého běžce se poprvé objevil v měsíčníku Melodie zkraje osmdesátých let. Pod tímto názvem tam František Ringo Čech popisoval svoje postřehy z muzikantského života. Po třiceti letech se k názvu vrátil a na svých webových stránkách začal publikovat deníkové zápisky. Jejich první část mapuje celý rok 2012 a vychází v knižní podobě poprvé. Další svazek přinese pak deníky z let 2013 až 2015. Kniha není míněna jen jako zpráva o stavu Unie pro gardu. Je naopak adresována všem zájemcům o Mistrův život a dílo. Čtenář postupně a důvěrně poznává, na čem renesanční umělec pracuje, jaké problémy řeší, co jej trápí či naopak uvádí v nadšení. Ringovy deníkové zápisky jsou bohatou mozaikou vzpomínek, komentářů, ohlasů, úvah, obrazů, pochval i stížností na umělecký i politický svět, rodinu nevyjímaje. Před čtenářem defilují postavy hudebního, politického, výtvarného, televizního, divadelního i ryze soukromého života a díky Ringově upřímnosti čtenář rychle pochopí, zda jde o osobnosti obdivuhodné, významné, nebo naopak. Snad vás, jak autor sám v úvodu poznamenává, potěší vzpomínka na staré časy a dobré lidi. Píše i o šmejdech, ale dobrých lidí je díkybohu víc!
Keywords: Česká současná beletrie