Hrdinka v nás - Maureen, Murdock (Portál, 2022)
Cyklický proces hledání použitelné, naplňující, moderní ženské identity nás provází po celý život. Slavná, stále znovu vydávaná kniha o této pouti, obohacená mnoha konkrétními příběhy, pracuje s jungovskými archetypy, mýty a sny. Zabývá se redefinováním ženské identity poté, co žena ("hrdinka") prošla identifikací s mužskou stránkou své osobnosti a má potřebu integrovat obě své součásti do autentického celku. Cesta je rozdělena do několika fází: odmítnutí stereotypního ženství coby závislého, kontrolujícího a plného zuřivosti, ponoření do povědomé "cesty hrdinky" s pomocí mužských spojenců, jejímž cílem je získat nezávislost, úspěch, peníze, prestiž, moc a úspěch, "období sucha" následované sestupem do hlubin za hledáním temnější stránky ženství. Z toho vyplývá pochopení potřeby vyléčení nesouladu mezi matkou a dcerou, nové určení a ověření ženských dovedností a jejich integrace s mužskou stránkou z dřívější fáze cesty.Maureen Murdock je americká psycholožka, terapeutka a vysokoškolská profesorka. Napsala několik dalších knih na téma ženské identity.
Keywords: Psychologie pro každého