Po extázi prádelna Spiritualita a každodenní život - Jack, Kornfield (Portál, 2025)
Mnoho duchovních příběhů končí osvícením nebo hlubokým vhledem. A tyto zážitky jsou běžnější, než si někdy myslíme. Jenže co následuje poté? Co se stane, když musí křesťanský mystik nakoupit? Když se zenový mistr vrátí domů ke své ženě a dětem? Autor nás ubezpečuje, že žádní plně osvícení mudrci bez ega ani světci, kteří by byli prosti jakéhokoli pokušení, ve skutečnosti neexistují. I po významné osobnostní proměně v každém z nás zůstává něco slabého a křehkého. Něco, co se musí potýkat s obyčejnými starostmi. Autor prostudoval řadu duchovních příběhů a spisů a hovořil s mnoha mnichy, jeptiškami, lámy, rabíny, jogíny, mistry či učiteli z nejrůznějších duchovních tradic o tom, jak i po "vrcholném zážitku" zvládat každodenní vztahy, emoční bolesti, nemoci, ztráty, jak si vydělat na živobytí a jak čelit smrti. Kornfield dochází k poznání, že uskutečňovat v životě přijetí, soucit a laskavost je celoživotní proces.
Keywords: Religionistika