Jazzová baronka Rotchildová původem. Baronka sňatkem. Svobodomyslná duší. - Rothschildová, Hannah (Metafora, 2020)
Nica Rothschildová měla vznešený původ, rodinu i bohatství. To vše se ale změnilo, když uslyšela hudbu Theloniouse Monka a jako uhranuta kouzlem se vypravila do USA geniálního jazzmana vyhledat. Newyorská společnost ji mezi sebe nepřijala, to ale vzpurnou Evropanku nezlomilo. Své místo našla mezi hudebníky, které podporovala dalších třicet let.
Keywords: Beletrie; Biografické romány; Světová současná beletrie