Zubní kaz raného dětství Definice, etiologie a terapeutické možnosti - Eva, Míšová (Galén, 2022)
Zubní kaz raného dětství patří mezi nejčastější a nejzávažnější poruchy zdraví dětí, jeho výskyt v české dětské populaci je stále značně vysoký a je považován za výsledek nedostatečné péče o dítě. Na jeho vzniku se podílí působení řady negativních faktorů, mezi které patří zejména socioekonomická situace rodiny, nevhodné výživové zvyklosti, nedostatečná hygiena ústní dutiny dítěte a řada dalších faktorů; jeho vznik může významně ovlivnit i vzdělání a informovanost matky. Snížení výskytu zubního kazu patří k základním úkolům moderní stomatologie, avšak k úkolům nesnadným. Prevenci, profylaxi a terapii podrobně uvádí připravovaná monografie MUDr. Evy Míšové, Ph.D., MBA. Její publikace encyklopedického charakteru je v české odborné literatuře až dosud nejucelenějším zdrojem informací o této problematice. Kniha se jistě stane cenným pramenem informací zejména pro studující oboru stomatologie, pro lékaře-stomatology pečující o dětské pacienty i pro všechny další stomatology. Množství informací může poskytnout také dentálním hygienistkám nebo i lékařům-pediatrům.
Keywords: Stomatologie