Češi a jejich samičky aneb Češky a jejich samci - Ringo, Čech, František (Galén, 2007)
Češi a jejich samičky aneb Češky a jejich samci jsou prvním souborným vydáním dvou knih známého hudebníka, zpěváka, herce, politika, spisovatele a malíře Františka Ringo Čecha o intimním životě Čechů a Češek. Sběr materiálu trval přes padesát let a výsledek autorova celoživotního úsilí zrcadlí tisíce, ba miliardy hodin prokecaných s přáteli na toto téma. Vydání nově doprovázejí autorovy malby a komentovaný jmenný rejstřík zahrnuje všechny známé i neznámé osoby vystupující v popisovaných příbězích a historkách. Sám autor charakterizuje v předmluvě knihu, psanou v dobré víře pomoci méně zkušeným, takto: Perla, kterou držíš v ruce, je kritickým přepracováním textů, které původně vyšly samostatně. Spojili jsme je v jednu knihu, zbavenou literární vaty a fakt, která byla v době vzniku zajímavá, ale dnes po nich pes neštěkne. Nelekejte se! Čuňárny zůstaly zachovány!
Keywords: Česká současná beletrie