Pravé činy právě teď - Ryan, Holiday (Nakladatelství Audiolibrix, 2025)
Naučte se dělat, co je správné, i když to není snadné. Ve svém jádru je spravedlivost velice jednoduchá. Každý z nás má schopnost vycítit v téměř každé situaci, co je správně. Všichni obdivujeme ty, kdo drží slovo. Nesnášíme lháře a podvodníky. Oslavujeme ty, kteří něco obětovali ve prospěch celku, a hnusí se nám ti, kteří se k bohatství a slávě propracovali na úkor někoho jiného. Když ale přijde na věc, to správné rozhodnutí nás velice často může hodně stát. A vliv moderního světa nám často říká, že jednat spravedlivě není naší povinností. Ryan Holiday vám chce ukázat, že opak je pravdou. Ve své knize se opírá o fascinující příběhy historických osobností, jako byli Marcus Aurelius, Florence Nightingale, Jimmy Carter a Gándhí, jejichž příklady laskavosti, čestnosti, poctivosti a věrnosti nám mohou sloužit jako pilíře poctivého života. Tato kniha je stoickým průvodcem, který vám pomůže být spravedlivějším, laskavějším a čestnějším člověkem. Nechá vás nahlédnout do toho, jakým způsobem ovlivňuje princip spravedlivosti každého jednotlivce i společnost jako celek. Klíč ke klidnému a spokojenému životu spočívá ve čtyřech kardinálních hodnotách, jimž se věnuje série Stoických ctností. A nyní přišla řada na spravedlivost, v dnešní společnosti často pojenou jen se zákonem a jeho limity. Spravedlivost je však mnohem vyšší. To, že něco můžete dělat a ostatní to tak dělají, neznamená, že byste to dělat měli. Vy sami volíte své činy tak, abyste byli schopni nést jejich dopad na vaše svědomí. A stoici v tomto mají naprosto jasno. Ten pravý čas na pravé činy je právě teď. Dělejte, co je správné. A dělejte to hned. Dělejte to pro sebe, pro ostatní, pro svět.
Keywords: Filozofie