Ostrovy zapomnění - Poklop, Vladimír (Kopp, 2025)
Nový sci-fi román autora románového cyklu Příchozí. NewPari je městem budoucnosti. Řídí a spravují ho umělé inteligence pečující o životy jeho obyvatel a chránící je před smrtící Divočinou, světem za jeho hradbami, vytvořeným lidmi v minulosti genetickými manipulacemi zvířat a rostlin. Když jedna z hrdinek zjistí, že počet obyvatel NewPari je řízeně snižován a město spěje k nevyhnutelnému zániku, začíná hledat odpovědi na otázku, zda nadřazená umělá inteligence skutečně řídí město ku prospěchu jeho obyvatel. Dochází k nevyhnutelnému střetu mezi ní a umělou inteligencí. Se svými přáteli postupně rozkrývá skutečné poslání umělé inteligence a tajemství, ukrývající se v nebezpečné Divočině.
Keywords: Sci-fi, fantasy