Šumava - Jelení Vrchy - Hirschbergen - Hiršperky - Petráš, Karel (Kopp, 2006)
Kniha o historii, přírodě a lidech z Jeleních Vrchů (Hiršperků, Hirschbergen) na Šumavě. Horská údolí svým půvabem odjakživa okouzlovala duše lidí a byla místem, kde horské potůčky stékající z úbočí okolních hor lákaly ke stavbě usedlostí. Takové bylo i Jelenské údolí. Lidé, kteří zde našli svůj domov, byli velmi pracovití a skromní. V roce 1946 bylo jelenské obyvatelstvo nuceně vysídleno a život se v Jelenském údolí úplně změnil.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy