Beloved - Morrison, Toni, 1931-2019 (Vintage classics, 2007)
Sugestivní a poněkud tajuplný tragický příběh afroamerické autorky je inspirovaný skutečnou událostí z 19. století, kdy černošská otrokyně volila raději pro své děti smrt, než by je nechala živořit jako otroky.