Nauka o materiálu. [Díl] 1, 3. svazek, - Píšek, František, 1886-1970; Jeníček, Ladislav, 1908-1973; Ryš, Přemysl, 1919-2005 (Academia, 1973)
Nové vydání přihlíží k výsledkům nejnovějších výzkumů, kterými je obsah knihy rozšířen a modernizován. Obráží se v něm i zdokonalení dosavadních výrobních postupů a upřesnění v teoretickém vyjádření chemických reakcí těchto kovů. Autoři užívají jako hlavního znaku pro rozdělení kovů teploty tání. Dostávají osm skupin pro neželezné kovy a uvnitř každé z nich postupují při dělení podle periodické soustavy. Významné místo zaujímají těžkotavitelné kovy, na které navazuje samostatná kapitola o jejich karbidech, nitridech, boridech a silicidech. Závěrečná kapitola se zabývá skandiem, ytriem a lanthanidy.
4000 výt.
Spoluautor M. Cenek
Keywords: nauka o materiálu; nauka o kovech; kovy; neželezné kovy; materials science; metal science; metals; nonferrous metals; monografie; monographs