Nauka o materiálu. I. 1. svazek, - Píšek, František, 1886-1970; Jeníček, Ladislav, 1908-1973; Ryš, Přemysl, 1919-2005; Cenek, Mojmír, -2006 (Academia, 1966)
První vydání Nauky o materiálu vyšlo ve třech dílech, z nichž druhý a třetí měly po dvou svazcích. V druhém rozšířeném a zcela přepracovaném vydání rozvrhli autoři první díl na tři samostatné svazky nazvané Obecná nauka okovech. Vlastnosti kovů a Speciální nauka o kovech. Tento svazek pojednává o vnitřní stavbě kovů a slitin, jejich termodynamice a fázových přeměnách kovových soustav.
5000 výt.
Spoluautor M. Cenek
Keywords: nauka o materiálu; nauka o kovech; kovy; slitiny; termodynamika; fázové přechody; materials science; metal science; metals; alloys; thermodynamics; phase exchanges; monografie; monographs