Kultura středověké Evropy - Le Goff, Jacques, 1924-2014 (Vyšehrad, 2020)
Syntéza. Dějiny regionu od 5. do 13. století a kulturní dějiny Evropy v daném období. Pohanské tradice a křesťanství. Materiální a duchovní život ve středověku. Obsáhlá publikace představuje jakousi plastickou mapu či průvodce dějinami středověké Evropy. Udivuje svou šíří záběru, sahající od politických událostí přes vývoj hospodářství a obchodu k dějinám mentality, myšlení a kultury. Jak a kde středověký člověk žil, čeho se bál, proti komu a proti čemu bojoval, o čem snil a v co doufal, kterými směry upíral své touhy i svou intelektuální potenci - tyto a mnohé další otázky jsou ve středu Le Goffovy pozornosti. Nakladatelská anotace.
Chronologický přehled
Terminologický slovník
Keywords: 5.-15. století; středověká kultura -- Evropa; kulturní dějiny -- Evropa -- 5.-15. století; kultura a společnost -- Evropa -- 5.-15. století; medieval culture -- Europe; cultural history -- Europe -- 5th-15th centuries; culture and society -- Europe -- 5th-15th centuries; monografie; monographs