Hranice smíchu : komika a vážnost ve středověké Evropě - Bažant, Vojtěch, 1987-; Šorm, Martin, 1990- (NLN, s.r.o., 2019)
Tato kniha vznikla ve snaze zjistit, jakými významy bylo gesto smíchu naplňováno ve středověké evropské kultuře. Zabývá se tématem komiky a vážnosti ve středověku, jejími sociálními a komunikačními významy. Středověký rukopis někdy připomíná veřejný prostor, v jehož středu probíhají jednání, zatímco vyměšovat se chodí stranou. Při listování mnohými kodexy se zdá, že legrace patří na okraj, a naopak doprostřed stránky se klade vážné hlavní sdělení. Uprostřed často čteme seriózně formulovaná tvrzení, která jsou po stranách zdánlivě znevážena odstředivými úvahami, kratochvilnými veršovánkami, vulgárními kresbami. Takové marginální umístění komiky ovšem dobře vystihuje i její marginalitu jakožto účel a funkci - být po straně znamená upozorňovat na meze, nebo je dokonce stanovovat, tvarovat, pomáhat v orientaci a usnadňovat chápání. Nakladatelská anotace.
Keywords: 5.-15. století; evropská literatura -- 5.-15. století; středověká literatura -- Evropa -- 5.-15. století; literatura a společnost -- Evropa -- 5.-15. století; humor; komično; literární komika; literárněvědné rozbory; European literature -- 5th-15th centuries; medieval literature -- Europe -- 5th-15th centuries; literature and society -- Europe -- 5th-15th centuries; the comic; literary comic; literary criticism and history; kolektivní monografie; collective monographs