Kritika totalitarismu : (kompletní vydání) - Preisner, Rio, 1925-2007 (Centrum pro studium demokracie a kultury ; Ústav pro studium totalitních režimů, 2019)
Texty se zabývají pojmem totalitarismus v kontextu křesťanství, dějin nebo politické filozofie. Kompletní vydání základního díla křesťanského germanisty, teatrologa, filozofa a básníka žijícího od roku 1968 v exilu ve Spojených státech, jednoho z nejvýznamnějších českých konzervativních myslitelů a kritiků moderny, který se může zařadit po bok E. Voegelinovi, H. Arendtové a R. Aronovi. Text knihy je prezentací rukopisu, který ve dvou svazcích (Kritika totalitarismu a Česká existence) obsahuje Preisnerova pozůstalost. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 20. století; 19.-20. století; křesťanská filozofie -- 20. století; konzervatismus -- 20. století; totalitarismus -- křesťanské pojetí -- 20. století; filozofie dějin -- křesťanské pojetí -- 20. století; polemiky -- 20. století; modernismus -- 19.-20. století; revizionismus; marxismus; Christian philosophy -- 20th century; conservatism -- 20th century; totalitarianism -- Christian approach -- 20th century; philosophy of history -- Christian approach -- 20th century; polemics -- 20th century; modernism -- 19th-20th centuries; revisionism; Marxism; Česko -- dějiny; Evropa střední -- dějiny; Czechia -- history; Europe, Central -- history; úvahy; sborníky; essays; collections of works