Dějiny smrti - Ariès, Philippe, 1914-1984 (Argo, 2020)
Aries plasticky a téměř vyčerpávajícím způsobem zachytil historické proměny evropské mentality ve vztahu k různým podobám umírání. V centru jeho zájmu stála problematika dějin pohřebního ritu, vzniku hřbitovů a jejích vizuálních proměn, vztahu člověka k mrtvému tělu či lékařských přístupů ke smrtelné agónii. V duchu francouzského dějepisectví školy Annales podrobně zkoumal způsoby jednání a uvažování v posledních okamžicích života, a to jak v elitním prostředí panovníků a aristokracie, tak ve světě měšťanů a venkovanů. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: smrt -- interdisciplinární aspekty; umírání -- interdisciplinární aspekty; pohřební obřady; hřbitovy; eschatologie; kulturní dějiny; death -- interdisciplinary aspects; dying -- interdisciplinary aspects; funeral ceremonies; cemeteries; eschatology; cultural history; monografie; monographs