Proměny novinářské etiky - Moravec, Václav, 1974- (Academia, 2020)
Monografie podává ucelený pohled na problematiku novinářské etiky. Autor, vysokoškolský pedagog, novinář a moderátor, představuje v širokých souvislostech novinářskou etiku jako součást aplikované etiky. V první kapitole seznamuje se základními pojmy oboru, druhá kapitola si všímá eticky sporných oblastí, s nimiž se novinář při výkonu své profese setkává (střet zájmů, práce se zdroji informací, vztah novinářů k majiteli média apod.). Třetí oddíl se věnuje v obecné rovině samoregulaci žurnalistiky (profesní kodexy, tiskové rady, role redakčního ombudsmana atd.). Poslední část se zabývá proměnami samoregulace žurnalistiky v České republice od roku 1989 do současnosti.
Keywords: od 1989; žurnalistika; novinářská etika; novinářská etika -- Česko -- od 1989; journalism; journalistic ethics; journalistic ethics -- Czechia -- 1989-; monografie; monographs