Obraz člověka a obraz Boha - Jung, Carl, 1868- (Nadační fond Holar, 2020)
Průkopník psychoanalýzy zkoumá podstatu a symboliku mše, obraz Boha a propojení náboženství s psychologií. Přednášky "Psychologie a náboženství" odhalují společné rysy lékařské psychologie a náboženství. Náboženství zosobňuje jeden z nejranějších projevů lidské duše! Proto každá psychologická koncepce, jež se zabývá duševní strukturou lidské osobnosti, musí zohlednit, že náboženství pro řadu lidí personifikuje hluboce niternou záležitost. Následující text vysvětluje náboženskou mši ve smyslu antropomorfního symbolu pro to, co přesahuje svět a rámec lidského chápání. Její symbolika se tudíž stává legitimním předmětem psychologického a analytického zkoumání... "Odpověď na Jóba" přibližuje reakci vzdělaného člověka současnosti na temné stránky Boha, které se objevují v Knize Jóbově. Jedná se o rozbor podstaty afektu coby zdroje násilí! Společným rysem těchto textů je pohled analytického psychologa na různé aspekty náboženského prožitku jedince.
Keywords: Jung, Carl Gustav, -- 1875-1961; Bible. -- Jób; analytická psychologie; psychologie náboženství; alchymie; křesťanská liturgie; biblické příběhy; jungian psychology; religious psychology; alchemy; Christian liturgy; Bible stories; monografie; monographs