Tajemství a mravy : příležitostné texty - O'Connor, Flannery, 1925-1964 (Argo, 2019)
Soubor přednášek a esejů jižanské prozaičky, který po její smrti sestavili Robert a Sally Fitzgeraldovi, působí i dnes jako pronikavá sonda odhalující nešvary spisovatelů, čtenářů i učitelů literatury. O'Connorová se sžíravou ironií kritizuje čtenářský vkus, který se od přelomu 50. a 60. let 20. století, kdy její texty vznikaly, nijak nepozvedl, vtipně vysvětluje začínajícím autorům, čeho se mají při psaní povídek a románů vyvarovat, a na příkladech ukazuje, že se učitelé literatury nejvíce ze všeho bojí literatury samé. Kniha je jedním ze zásadních amerických literárněvědných textů. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: čtenářský vkus; literatura; tvůrčí psaní; reader's taste; literature; creative writing; eseje; essays