Krvavý poledník, aneb, Večerní červánky na západě - McCarthy, Cormac, 1933- (Argo, 2019)
Netradiční western - "perverzní burleska" popisuje skutečnou událost kolonizace Divokého západu z let 1849 - 1850 jako nepřetžitý sled násilí. V roce 1848 byl přičleněn Texas ke Spojeným státům, některé americké oddíly však odmítly respektovat konec války a na vlastní pěst se vydávaly s vidinou bohatství a levné půdy do mexického vnitrozemí. Aby nepadly do rukou bojovným indiánským kmenům, vypsaly mexické úřady odměnu za skalpy indiánů. Lovci skalpů brzy zjistili, že jejich chlebodárci nejsou schopni rozpoznat nepřátelské indiány od přátelských či dokonce od tmavovlasých Mexičanů a začali decimovat obyvatelstvo. Tímto způsobem se živí tlupa žoldnéře Glantona, spolu s bezejmenným klukem a záhadným polyglotem soudcem Holdenem. Většina postav má svůj reálný předobraz a McCarthy na nich ukazuje, že severoamerický kontinent v době, kdy se měl dovršit boj civilizace proti divošství a pokroku proti zaostalosti, místo vývoje degeneroval. Na groteskním a absurdním světě vyjevuje pravou podstatu lidství: ovládá nás krutost, násilí a válka.
Přeloženo z angličtiny
Terminologický slovník
Keywords: americké romány; historické romány; American fiction; historical novels