Tiché roky - Mornštajnová, Alena, 1963- (Host, 2019)
Román současné populární autorky je psychologickou úvahou nad složitostí rodinných vztahů, jejichž komplikace tkví hlavně ve vzájemném neporozumění a odcizení. Román Aleny Mornštajnové se odehrává ve dvou liniích. V té první nacházíme třináctiletou Bohdanu, která navštíví v nemocnici umírající babičku. Ta ji ovšem osloví úplně jiným jménem a Bohdana náhle zjistí, že o své rodině vůbec nic neví. A tak se stává "sběratelkou vzpomínek" a ve "šňůře následujících let" se pokouší zjistit pravdu o rodinné historii, o událostech, které do ní zásáhly nebo ji výrazným způsobem ovlivnily. Zásadní postavou se pak v Bohdanině pátrání stává její otec Svatopluk, jenž je hlavním hrdinou druhé řady příběhu. Se Svatoplukem žije Bohdana v napjatém vztahu, což je možná způsobeno i jeho kontroverzní minulostí, zasvěcené práci pro komunistickou stranu. Svatopluk ovšem v žádném případě Bohdaniny výtky a odlišné názory nechápe: vždyť se přece vždy snažil o to, aby pro dceru připravil nejlepší podmínky pro oslnivou kariéru...
Dotisk v roce 2019
Keywords: české romány; Czech fiction