Štěstí napodruhé - Stránský, Jiří, 1931-2019 (Argo, 2019)
Kniha různorodých textů z dosud nevydaných rukopisů významného spisovatele a politického vězně odkazuje svým titulem na jeho úspěšnou povídkovou sbírku Štěstí. Kniha představuje svéráznou literární reminiscenci, v níž se autor vrací sám k sobě po šedesáti letech. Její základ tvoří texty, vzniklé ještě v době autorova věznění v padesátých letech a posléze odsouzené k dlouhému zapomnění. V obsáhlejším autobiografickém úvodu mimo jiné představí náměty dvou tehdy vzniklých povídek Volové a Trumpeta, pak následuje alegoricky laděná povídka Flašinet o dětském nahlédnutí do zmizelých časů a nejrozsáhlejším textem této sbírky je filmová novela Měsíce. Ta přiznává inspiraci stejnojmenným básnickým souborem Karla Tomana a je zamýšlena jako literární scénář k filmu bez dialogů, zasazenému do moravského pohraničí počátku 50. let. Z odstupem oněch šesti dekád jsou pak tehdejší texty doplněny a komentovány současnými deníkovými glosami, vzpomínkami a postřehy, ale i poetickou reflexí s názvem Básnění.
Keywords: Stránský, Jiří, -- 1931-2019; 20.-21. století; čeští spisovatelé -- 20.-21. století; politické názory a postoje; Czech authors -- 20th-21st centuries; political views and attitudes; české povídky; české novely; autobiografické vzpomínky; glosy; Czech short stories; Czech novellas; autobiographical reminiscences; glosses