Vademecum asistenta pedagoga - Kendíková, Jitka (Pasparta, 2020)
Autorka knihy vychází při psaní ze své mnohaleté zkušenosti s inkluzivním vzděláváním na různých typech škol. Kniha, přehledně členěná do jednotlivých tematicky zaměřených kapitol, se zabývá např. otázkou legislativy, náplně práce, spolupráce s učitelem a ředitelem školy, ohodnocení, etiky, rizik spojených s tímto povoláním, ale např. i nejčastějších diagnóz žáku se speciálními vzdělávacími potřebami. Čtenáři zde najdou ukázkové Individuální vzdělávací plány, Plány pedagogické podpory a také mnoho příkladů, jak řešit konkrétní situace při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Kniha je určena pro asistenty pedagoga (začínající i ty již zkušené), pro ředitele škol i ostatní pracovníky ve školství a profesionály zabývající se školskou problematikou. Užitečné informace tu najdou i rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: integrovaná výchova a vzdělávání; asistenti pedagogů -- Česko; asistenti pedagogů -- právní aspekty; profesní kompetence; integrated education; teachers’ assistants -- Czechia; teachers’ assistants -- legal aspects; vocational qualifications; příručky; handbooks and manuals