Podle přírody! : fotografie a umění v 19. století : příklady z českých a moravských sbírek - Trnková, Petra, 1976- (Barrister & Principal : Masarykova univerzita, 2013)
Publikace věnovaná vztahu umění a fotografie v 19. stol. Zkoumá využití fotografie v umělecké praxi, zabývá se konstituováním fotografie coby umělecké disciplíny a nakonec připomíná možnosti fotografie v oblasti umělecké reprodukce.