Lidský vztah jako součást profese - Kopřiva, Karel, 1945-2011 (Portál, 2016)
Kniha je určena pracovníkům pomáhajících profesí, kteří vstupují do blízkého vztahu s lidmi (kurátorka s delikventy, zdravotní sestra s nemocnými atd.). Najdou zde rady, jak v obtížných situacích postupovat. Jejich práce vyžaduje nejen profesionální přístup, ale i citovou angažovanost a lidský přístup. Ve vztahu pracovník - klient existuje však i mnoho úskalí, jako je morální odsouzení klienta, přílišné obětování se či naopak citová neangažovanost. Kniha se snaží některé problémy ve vztahu pracovník - klient pojmenovat, a tím upozornit na případné nebezpečí při jednání s klientem. Zařazeny jsou i zajímavé konkrétní případy z praxe zdravotníků nebo sociálních pracovníků.