Jak lépe zvládat nepříjemné situace a konflikty : cesta k odolnější a vyrovnanější mysli - Greenberg, Melanie (Grada, 2019)
Příručka americké psycholožky a koučky poskytuje rady, jak lépe zvládat stres s pomocí poznatků z pozitivní psychologie a neurovědy, a také díky technice vědomé všímavosti, soucitu se sebou samým a pozitivnímu myšlení. Kniha poskytuje rady k zvládání stresu, založené na pochopení fungování amygdaly a prefrontálního kortexu v mozku a jeho neuroplasticitě. Dozvíme se, jak mozek a tělo reaguje na stres, jak zvládat obtížné emoce a jak se postavit stresorům s pevnější vůlí a zvýšit svou psychickou odolnost. Mezi cvičení patří např. vědomé vnímání dechu, ukotvení při stresu, zmírnění emocí, překonání pocitů viny a perfekcionismu, meditace milující laskavosti, překonávání myšlenkových pastí, nalezení pozitiv ve stresoru nebo svalová relaxace.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: zvládání stresu; psychická odolnost; sebeovládání; sebezdokonalování; psychohygiena; stress management; psychic resistance; self-control; self-actualization; mental hygiene; příručky; handbooks and manuals