Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů - Vasari, Giorgio, 1511-1574 (Leda, 2019)
Dvousvazkové pojednání o italských umělcích 13.-16. století. Vasariho Životy, jedno z prvních velkých děl umělecké kritiky a dějin umění, vyšly prvně roku 1550. První díl obsahuje životopisy Giotta, jeho předchůdců a následovníků, následně se zabývá osudy umělců italské rané renesance. Druhý díl přináší biografie velkých umělců vrcholné renesance 16. století.
Keywords: 13.-16. století; výtvarní umělci -- Itálie -- 13.-16. století; renesanční umění -- Itálie -- 13.-16. století; artists -- Italy -- 13th-16th centuries; renaissance art -- Italy -- 13th-16th centuries; Itálie; biografie; biography