Paul Verhoeven a jeho filmy : nic víc než kus masa - Hudec, Zdeněk, 1971- (Václav Žák - Casablanca, 2020)
Kniha je vůbec první odbornou monografií věnovanou dílu zřejmě nejznámějšího nizozemského filmaře Paula Verhoevena. Publikace je rozdělena do dvou oddílů - první představuje chronologicky filmovou kariéru tohoto filmového tvůrce od raných školních snímků přelomu 50. a 60. let přes vrcholnou nizozemskou etapu 70. let a střídavé úspěchy jeho hollywoodské éry 80 a 90. let až po jeho návrat do Evropy k artověji pojaté produkci. V druhé části knihy se autor věnuje vybraným tématům typickým pro Verhoevenovu (nejen) filmovou tvorbu - postava Ježíše Krista a náboženství, sex a násilí, nakládání s realitou a fikcí, vztah k dějinám a politické sdělení. Tyto analytické kapitoly jsou proloženy bohatým ilustračním materiálem, který demonstruje autorský výklad. Kniha je také opatřena ucelenou filmografií a bibliografií. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Verhoeven, Paul, -- 1938-; 20.-21. století; filmoví režiséři -- Nizozemsko -- 20.-21. století; filmoví režiséři -- Spojené státy americké -- 20.-21. století; filmová tvorba -- 20.-21. století; filmy -- 20.-21. století; filmové náměty; film directors -- Netherlands -- 20th-21st centuries; film directors -- United States -- 20th-21st centuries; art of film production -- 20th-21st centuries; films -- 20th-21st centuries; film themes; monografie; monographs