Skryté nebezpečí zdravých potravin : proč je "zdravá" strava příčinou nemocí a nadváhy - Gundry, Steven R. (Grada, 2019)
Autor ve své knize vysvětluje, proč jsou některé potraviny škodlivé a představuje vlastní koncept zdravého stravování. V současnosti se hojně diskutuje na téma toxických účinků bílkovin zvaných lektiny, což jsou bílkoviny nacházející se v mnoha běžně konzumovaných potravinách (např. v luštěninách, některých obilovinách, semenech, zelenině atd.). Názory výživových poradců se různí. Jsou tyto bílkoviny zdravé nebo bychom se opravdu měli snažit vyloučit je ze svého jídelníčku? Autor to vidí jednoznačně - lektiny škodí. Publikace dále obsahuje řadu informací, např. o historii stravování, různých dietách a jídelníčcích či konkrétní příklady potíží pacientů a jejich řešení. Autor také představuje vlastní výživový program, který považuje za optimální.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: zdravá výživa; výživa člověka; dietní jídla; zdravotní rizika; zdraví a nemoc; healthy eating; human nutrition; diet meals; health risks; health and disease; příručky; handbooks and manuals