Jak vidět svět - Mirzoeff, Nicholas, 1962- (ArtMap, 2018)
Průvodce vizuální kulturou 21. století. Autor nabízí v knize řadu nástrojů pro přemýšlení o současné vizuální kultuře. Ačkoli je těžiště jeho zájmu v přítomnosti, velká část textu se zabývá historií, v níž autor hledá kořeny dnešní situace. Knížka nabízí kritický vhled do fungování mnoha obrazových fenoménů, s nimiž se lidé dnes setkávájí (selfie, otázka, jak vidíme v souvislosti s novými poznatky neurověd, využití vojenských digitálních technologií, vytváření propojených digitálních světů, digitální obrazy a sociální média jako prostředky, které umožňují měnit současný svět atd.).
Přeloženo z angličtiny
Keywords: vizuální komunikace -- dějiny; vizuální komunikace -- sociální aspekty; vizuální kultura; masmédia; visual communication -- history; visual communication -- social aspects; visual culture; mass media; eseje; essays