Řád času - Rovelli, Carlo, 1956- (Dokořán : Argo, 2020)
Autor, přední teoretický fyzik, spolutvůrce smyčkové kvantové gravitace se ve své nejnovější knize zabývá tajemstvím času, možná vůbec největší záhadou světa. V první části srozumitelným způsobem shrnuje, co o čase zjistila moderní fyzika. Vysvětluje, že fyzikální čas vůbec není unikátní, všude stejný a stejně plynoucí, dokonce není ani spojitý, a na kvantové úrovni se úplně vytrácí. Je nutné vysvětlit, odkud se vlastně bere náš intenzivní pocit plynoucího času. Rovelli na závěr přichází s odvážnou myšlenkou, že totiž tajemství času možná ve své podstatě netkví v základech v kosmu, ale v nás samotných. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z anglického překladu italského originálu
Keywords: čas; časoprostor; fyzikální zákony; fyzikální jevy; filozofie fyziky; time; space and time; physical phenomena; physical laws; populárně-naučné publikace; popular works