Gerontologie pro sociální práci - Ondrušová, Jiřina, 1959-; Krahulcová, Beáta, 1951- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2019)
Přehledový text o problematice stárnutí je určen zaměstnancům sociální sféry, kteří pracují se seniory v nepříznivé sociální situaci a s nízkou mírou soběstačnosti. První část představuje teoretický základ pro profesionální práci se znevýhodněnými seniory, který může být využit i v rámci odborného poradenství. Druhá a třetí část nabízí systematický přehled dílčích aspektů péče v sociálních a zdravotních službách, v domácím prostředí i v rezidenční péči. Sociální situace a míra soběstačnosti se u této skupiny klientů úzce pojí se zdravotním stavem, proto poslední část knihy shrnuje základní informace o zdravotní problematice osob vyššího věku v rozsahu kompatibilním s profesí sociálního pracovníka. Nakladatelská anotace.
Keywords: senioři; sociální gerontologie; stárnutí; gerontologie; péče o seniory; zdravotně-sociální služby; sociální práce; older people; social gerontology; aging; older people's care; medical social service; social work; kolektivní monografie; collective monographs