Tyranie metrik - Muller, Jerry Z., 1954- (Academia, 2020)
Kniha Jerryho Z. Mullera, profesora historie na Americké katolické univerzitě ve Washingtonu, si bere na paškál naši posedlost metrikami. Nejrůznější instituce propadly víře, že cesta k úspěchu spočívá v kvantifikaci výkonnosti, zveřejňování jejích výsledků a odměňování na základě čísel. Úsilí o hodnocení na bázi „vědecké“ přesnosti ale vede od měření výkonů k fascinaci měřením samotným. Výsledkem je tyranie metrik, jež ohrožuje kvalitu našich životů i chod nejdůležitějších institucí. Kniha na příkladech z různých oblastí (vzdělávání, zdravotnictví, policie, armáda, byznys, státní správa i neziskový sektor) vysvětluje, proč touha kvantifikovat výkon zkresluje data a odvádí pozornost i energii od toho, o co by mělo jít z podstaty věci, na úkor toho, že to lze změřit. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: měření výkonnosti; měření výkonnosti -- sociální aspekty; ukazatele výkonnosti; performance measurement; performance measurement -- social aspects; performance indicators; studie; případové studie; studies; case studies