Moderní české dějiny - Emmert, František, 1974- (Mladá fronta, 2019)
Historický vývoj českých zemí v období let 1890-2004. Práce popisuje politické události v českých zemích na přelomu 19. a 20. století, průběh první světové války, časy první republiky, období nacistické okupace, krátkou éru třetí republiky, nástup komunistického totalitního režimu, období 50. a 60. let, československý obrodný proces z roku 1968 a jeho násilné potlačení, éru normalizace a politické poměry u nás od 90. let do roku 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Ačkoli je nejdůležitější pozornost věnována politickým dějinám, autor se rovněž stručně zaobírá vývojem v oblasti hospodářství nebo kultury. Nechybí zde chronologický přehled nejdůležitějších událostí.
Chronologie
Keywords: 19.-21. století; Česko -- dějiny -- 19.-21. století; Česko -- politika a vláda -- 19.-21. století; Czech Republic -- histrory -- 19th-21st centuries; Czech Republic -- politics and government -- 19th-21st centuries; monografie; monographs