Feminine mystique - Friedan, Betty, 1921-2006 (Pragma, 2002)
Publikace vzniklá v roce 1963 je dnes již klasickou prací světového feministického hnutí. Autorka se z velmi širokého pohledu zabývá postavením ženy ve společnosti, její úlohou, degradací rodiny a rodinných vztahů, problémem profesní seberealizace, sexuální seberealizace a krizí ženské identity vůbec. I přes dobu vzniku zůstává kniha stále aktuální a má co říci i na počátku 21. století. Text je vybaven dvěma aktualizačními úvody samotné autorky a předmluvou k českému vydání (vychází u nás v roce 2002 poprvé!). 24. 6. 2002 Keclikoe G5c
Keywords: feminismus -- Spojené státy americké; ženy; psychologie osobnosti; feminism -- United States; women; psychology of personality; populárně-naučné publikace; popular works