Společnost věčného mládí - Keller, Jan, 1955- (Sociologické nakladatelství (SLON), 2019)
Kniha se zabývá dopady jedné z největších sociokulturních změn druhé poloviny dvacátého století, nebývalého nárůstu nové společenské kategorie - adolescentů. Autor rozebírá mentalitu těch, kdo se nalézají v přechodné životní fázi, pro kterou je charakteristická neuzavřenost životních voleb. Tato nová sociální kategorie co do svého počtu i významu neobyčejně sílí po druhé světové válce, tedy v období, které je přechodné též z hlediska celé společnosti na cestě od společnosti průmyslové k postindustriální. Kniha analyzuje, jak v této situaci došlo ke vzniku kultu věčného mládí, koncentrovaného kolem motivů touhy bez hranic, popření autorit a iluze neomezené individuální volby. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 20.-21. století; mladí lidé; adolescence; generace; mládí; sociální změna; společnost -- 20.-21. století; young adults; generations; youth; social change; society -- 20th-21st centuries; kult mládí; monografie; monographs