Kolaps : proč společnosti zanikají a přežívají - Diamond, Jared M. 1937- (Academia, 2008)
Publikace se zabývá faktory, které vedou k nestabilitě až kolapsu společnosti - vedle poškozování přírodního prostředí (drancování přírodních zdrojů) jsou to změna klimatu, nepřátelství sousedů, pokles podpory obchodních spojenců a reakce společnosti na problémy týkající se životního prostředí. V této rovině autor zkoumá osudy historických civilizací (např. kolaps společenství na Velikonočním ostrově, osud Mayů, vikingská expanze v severním Atlantiku, Grónsko) i moderních společností (životní prostředí a hrozby současné civilizace v americkém státě Montana, v Číně, Austrálii, příběh rwandské genocidy ad.). V závěru myšlenkově podnětné knihy autor - americký evoluční biolog a fyziolog - shrnuje nejpalčivější environmentální problémy současnosti a uvádí i důvody pro svůj umírněně optimistický pohled do budoucnosti.
Keywords: civilizace; poškození životního prostředí; klimatické změny; civilization; damage to environment; climate changes; monografie; monographs