Stručná historie času : od velkého třesku k černým dírám - Hawking, Stephen, 1942-2018 (Mladá fronta, 1991)
Autor se pokouší ve své knize vyjádřit základní myšlenky o původu a osudu vesmíru. Čtenář určitě ocení zasvěcené poznámky k fyzikálním výkladům i historii. Tato popularizační kniha prozrazuje Hawkingovy vyhraněné názory na fyziku a na svět. Pokusí se odpovědět na slavnou Einsteinovou otázku, zda měl Bůh při tvoření světa na vybranou. Kdo tuto knihu pochopí, zjistí, že je velmi zajímavá. Publikace je určena laikům, ale i všem, kteří se zajímají o fyziku, zvláště o relativistickou teorii gravitace a o kosmologii.
Slovníček
Obsahuje rejstříky a terminologický slovníček
Dotisk 1997
Z angličtiny přeložil Vladimír Karas ; předmluva Carl Sagan ; doslov Jiří Bičák ; ilustrace Ron Miller
Keywords: Einstein, Albert, -- 1879-1955; Galilei, Galileo, -- 1564-1642; Newton, Isaac, -- 1642-1727; čas; astronomie; vesmír; kosmologie; filozofická antropologie; kulturní antropologie; prostor (filozofie); studie