Prohlédni si tu zemi : i když vidíme jen obyčejné věci, stejně toho vidíme hodně - Cílek, Václav, 1955- (Dokořán, 2012)
Sborník obsahuje starší i novější texty různého původu (některé byly původně určeny pro uveřejnění v časopisech, další jsou součástí starší publikace "Krajina z druhé strany"). Autor rozdělil své eseje do čtyř oddílů. První se zamýšlí nad charakterem vybraných oblastí české krajiny, druhý oddíl je tvořen různorodými texty věnovanými hlavnímu městu, např. vybraným pražským památným místům, Žižkovu, symbolickému významu Karlova mostu nebo řece, která městem protéká a spoluutváří jeho charakter. Třetí část se zabývá problémy globálního rázu (např. vztahem energie, energetiky a kultury) a závěrečný oddíl přináší texty věnované otázkám současné spirituality.
Keywords: krajina; krajina -- duchovní aspekty; filozofie přírody; příroda a kultura; kulturní krajina; duchovní tradice; landscape; landscape -- spiritual aspects; philosophy of nature; nature and culture; cultural landscape; spiritual traditions; eseje; essays