Orfeus : kniha podzemních řek - Cílek, Václav, 1955- (Dokořán, 2009)
První část knihy tvoří příběhy a úryvky, které Václav Cílek nashromáždil během své první americké cesty v roce 1994, expedice do Gilf Kebíru v roce 2008 a nedávné cesty do obojetného Jeruzaléma. Některé příběhy se zde objevují poprvé, jiné byly publikovány v jeho první knize Píseň pro odcházející duši (Malvern, 1997). Tyto příběhy spojuje motiv snu či vize. Druhá část knihy je antologií převážně starověkých úryvků o podsvětních kultech, branách, jeskyních a obecně o podzemních bludištích, jakými podle jistých představ prochází duše po smrti. Ústředním motivem jinak potemnělých textů je střídmost - Sofrosyné. Pokud si ji člověk osvojí zaživa, nepřepije se pramene zapomnění, a nemusí opakovat bludnou pouť. Pojem střídmosti a přiměřenosti zároveň otevírá i aktuální cestu těch civilizací, které nechtějí jen tak zazářit a zhasnout. Nakladatelská anotace.
Keywords: mystéria; kulty; posvátná místa; podzemní prostory; mysteries; cults; holy places; underground areas; eseje; essays