Orfeus : kniha podzemních řek

První část knihy tvoří příběhy a úryvky, které Václav Cílek nashromáždil během své první americké cesty v roce 1994, expedice do Gilf Kebíru v roce 2008 a nedávné cesty do obojetného Jeruzaléma. Některé příběhy se zde objevují poprvé, jiné byly publikovány v jeho první knize Píseň pro odcházející du...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Cílek, Václav, 1955- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Dokořán, 2009
Edition: 1. vyd.
Subjects:
ISBN: 9788073632441
Physical Description: 237 s. : il. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: První část knihy tvoří příběhy a úryvky, které Václav Cílek nashromáždil během své první americké cesty v roce 1994, expedice do Gilf Kebíru v roce 2008 a nedávné cesty do obojetného Jeruzaléma. Některé příběhy se zde objevují poprvé, jiné byly publikovány v jeho první knize Píseň pro odcházející duši (Malvern, 1997). Tyto příběhy spojuje motiv snu či vize. Druhá část knihy je antologií převážně starověkých úryvků o podsvětních kultech, branách, jeskyních a obecně o podzemních bludištích, jakými podle jistých představ prochází duše po smrti. Ústředním motivem jinak potemnělých textů je střídmost - Sofrosyné. Pokud si ji člověk osvojí zaživa, nepřepije se pramene zapomnění, a nemusí opakovat bludnou pouť. Pojem střídmosti a přiměřenosti zároveň otevírá i aktuální cestu těch civilizací, které nechtějí jen tak zazářit a zhasnout. Nakladatelská anotace.
Putování v příbězích a úvahách českého geologa po reálných jeskyních Egypta, Jeruzaléma, Ameriky i Prahy, a komentovaný výběr různých antických podsvětních textů.
Bibliography: Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
ISBN: 9788073632441