Život na hraně : nadcházející věk kvantové biologie - Al-Khalili, Jim, 1962-; McFadden, Johnjoe, 1956- (Vyšehrad, 2019)
Autoři pátrají po tajemství života, tedy po tom, co oživuje organismy. Ukazuje se, že odpověď na tuto ústřední otázku může dát kvantová biologie, nový obor, který zavádí perspektivu a postuláty kvantové mechaniky do biologických oborů. Život je nejpozoruhodnější jev v celém nám známém vesmíru. Vzdor nesmírnému pokroku přírodních věd je pro nás život sám stále velkou neznámou. Nevíme, kde se ve skutečnosti vzal, neumíme jej uměle vyrobit z mrtvého materiálu. Jedinou cestou k vytvoření života je stále život. Co je to za tajemné ingredience, jež tvoří život? Kniha Život na hraně se dotýká právě těchto hlubokých otázek. Nakladatelská anotace.
Keywords: život -- mezioborový kontext; vznik života; biologie; filozofie biologie; biologie -- fyzikální aspekty; biologie -- mezioborový kontext; kvantová teorie -- biologické aspekty; kvantová mechanika; experimentální biologie; všeobecnosti a zajímavosti; life -- interdisciplinary context; life origin; biology; philosophy of biology; biology -- physical aspects; biology -- interdisciplinary context; quantum theory -- biological aspects; quantum mechanics; experimental biology; facts and features; kvantová biologie; populárně-naučné publikace; popular works