Rodina, škola, knihovna : náš vztah ke čtení a co ho ovlivňuje (2018) - Trávníček, Jiří, 1960- (Host ; Národní knihovna České republiky, 2019)
Je čtenářství u nás v úpadku, nebo není? Publikace přináší výsledky zatím posledního reprezentativního statistického šetření české dospělé populace. Shrnuje základní data a poznatky z výzkumů předchozích (2007, 2010, 2013) a přináší nové, aktuální. Věnuje se čtení v digitálním prostředí, našemu vztahu k e-knihám a audioknihám. Hlavním tématem je však čtenářská socializace: co hraje největší roli v tom, že se stáváme čtenáři, jaké místo při tom zaujímá rodina, jaký je náš vztah ke škole (a povinné četbě), jak je důležitý obraz rodičů, který si odnášíme do dospělého života. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 2018; 2011-2020; četba -- Česko -- 2011-2020; čtenářství -- Česko -- 2011-2020; čtenářská gramotnost -- Česko -- 2011-2020; čtenářský vkus -- Česko -- 2011-2020; knižní kultura -- Česko -- 2011-2020; elektronická média -- cultural aspects; reading -- Czechia -- 2011-2020; readers' literacy -- Czechia -- 2011-2020; reader’s taste -- Czechia -- 2011-2020; books and reading -- Czechia -- 2011-2020; electronic media -- kulturní aspekty; čtenářská kultura; monografie; přehledy; monographs; surveys