Chování : biologie člověka v dobrém i ve zlém - Sapolsky, Robert M., 1957- (Dokořán, 2019)
Kniha se snaží odpovědět na podstatu problematiky chování a otázky, co ji vlastně vytváří a dále formuje i na to, proč se chováme, tak, jak se chováme. Americký biolog představuje původ našeho chování od prvních sekund, v nichž hraje hlavní roli aktivita různých oblastí mozku, přes hodiny až dny, kdy jsou stěžejní hormony, až k tisícům a milionům let, během nichž naše chování formovala evoluce. Autor se však neomezuje jen na holý biologický popis a dokládá, že na naše chování působí nespočet faktorů, o nichž často nemáme ani tušení a jejichž prostřednictvím lze naší zdánlivou racionalitou snadno manipulovat, což má často tragické důsledky. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: lidské chování; behaviorální genetika; srovnávací psychologie; vývojová psychologie; neuroplasticita; neurofyziologie; human behavior; behavior genetics; comparative psychology; developmental psychology; neuroplasticity; neurophysiology; monografie; monographs