Kariéra s paletou : umělec, umění a umělectví v 19. století - Bendová, Eva, 1976-; Machalíková, Pavla, 1972- (B&P Publishing ; Západočeská galerie, 2019)
Výstavní katalog zkoumá proměnu role výtvarných umělců v 19. a na počátku 20. století. Zabývá se otázkou prezentace jejich umění v moderní společnosti, proměnou uměleckého provozu v tomto období i reflexí vztahu uměleckého díla a laického diváka.
Vydáno u příležitosti stejnojmenné výstavy konané v Západočeské galerii v Plzni ve výstavní síni "13" ve dnech 20. března - 9. června 2019
Keywords: 19. století; malíři -- Česko -- 19. století; české malířství -- 19. století; umění a společnost -- Česko -- 19. století; umělecká kritika -- Česko -- 19. století; painters -- Czechia -- 19th century; Czech painting -- 19th century; art and society -- Czechia -- 19th century; art criticism -- Czechia -- 19th century; katalogy výstav; kolektivní monografie; exhibition catalogs; collective monographs