Co nemůžeme poznat : výprava na hranice vědění - Du Sautoy, Marcus, 1965- (Argo : Dokořán, 2019)
Cílem knihy britského matematika a popularizátora vědy je zjistit, zda existují vědecké otázky, na které z principu nikdy nebudeme znát odpověď. Autor, který je vybaven matematickou erudicí, se vydal prozkoumat stav různých vědních disciplín - matematické logiky, kvantové fyziky, kosmologie či současných neurověd. Zajímá se o problémy, jakým je např. základní stavební materiál hmoty, nekonečnost vesmíru, čas či složitá otázka lidského vědomí. Spolu s experty různých oborů zkoumá meze moderní vědy a snaží se určit, které otázky a fenomény zůstanou navždy za hranicemi lidského poznání.
Keywords: vědění; teorie poznání; vědecké poznání; paradigma vědy; objevy a vynálezy; knowledge; theory of knowledge; scientific knowledge; paradigma of science; discoveries and inventions; populárně-naučné publikace; popular works