Nic mi není! Pomoc nepotřebuju! : jak pomoci duševně nemocnému, který odmítá léčbu - Amador, Xavier Francisco (Portál, 2019)
Populárně-naučná publikace amerického klinického psychologa poskytuje rady, jak komunikovat s duševně nemocnými lidmi, kteří odmítají pomoc, a přimět je k léčbě. Pomoci duševně nemocnému člověku je obtížné, zvláště když odmítá léčbu, vysazuje léky a popírá svoji nemoc. Trpí tzv. anozognózií (neschopností přiznat si svoje onemocnění). Autor knihy, profesí klinický psycholog, si tuto zkušenost prožil na vlastní kůži díky svému bratrovi-schizofrenikovi. Právě bratrova nemoc ho dovedla k poznání, jak důležitá je komunikace. Na ní jsou založeny techniky LEAP. Umožňují porozumět člověku s duševní nemocí a přimět ho k přijetí léčby. Bez ohledu na to, co si o své nemoci myslí.
Keywords: osoby s duševním onemocněním; duševní poruchy; diagnostika (lékařství); interpersonální komunikace; lékař a pacient; terapie; pomáhající chování; mental patients; mental disorders; medical diagnostics; interpersonal communication; physician and patient; therapy; helping behavior; populárně-naučné publikace; popular works