Pandořina skřínka : nejvýznamnější psychologické experimenty 20. století - Slater, Lauren, 1963- (Portál, 2019)
Kniha na pomezí odborného a beletristického textu seznamuje se zásadními psychologickými experimenty 20. století. Snaží se vystihnout osobnost jednotlivých badatelů. Hledá účastníky studií, kontaktuje příbuzné a přátele slavných vědců. Také se některé pokusy snaží zopakovat nebo alespoň podrobně pochopit jejich průběh a okolnosti. Uvažuje o etice výzkumů a o jejich důsledcích pro vědu, praxi i chápání lidské mysli. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 20. století; experimentální psychologie -- 20. století; psychologický výzkum -- 20. století; experimental psychology -- 20th century; psychological research -- 20th century; populárně-naučné publikace; popular works