Digital_humanities - Burdick, Anne; Drucker, Johanna, 1952-; Lunenfeld, Peter, 1962-; Presner, Todd Samuel, 1972-; Schnapp, Jeffrey T. 1954- (Academia, 2019)
Kolektivní monografie představuje koncept digital humanities, který vznikl ze setkání tradičních humanitních disciplín s metodami výpočetní techniky. Publikace se pokouší objasnit nové možnosti humanitních věd v souvislosti s využitím pokročilých komputačních metod výzkumu. Úvodní kapitola vysvětluje, co rozumíme pod digital humanities (digitální humanitní vědy), zároveň nabízí historický přehled pokusů spojit humanitní bádání s digitálními technologiemi. Další části představují nové experimentální formy a modely vědění, které v rámci digital humanities vznikají, a zamýšlejí se nad společenskými aspekty a dopady digital humanities. Závěrečné části se zabývají tím, co lze v budoucnu od digital humanities a humanitních věd vůbec očekávat. Obsahuje rovněž stručného průvodce po digital humanities (přehled základů digital humanities formou otázek a odpovědí).
Keywords: digital humanities; vědecká práce; scientific work; kolektivní monografie; collective monographs