Psychologie a pedagogika II : pro střední zdravotnické školy - Čechová, Věra; Mellanová, Alena, 1941-; Kučerová, Hana, 1946- (Informatorium, 2004)
Publikace určená 3. a 4. ročníku uvádí nejprve obecné zákonitosti ontogenetické psychologie s přehledem a charakteristikou jednotlivých vývojových období člověka. Kapitola věnující se psychologii nemocných vysvětluje emoční projevy v nemoci, psychiku bolesti i psychologii nemocných s tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením či zvláštnosti péče o nemocné děti. Část zabývající se psychologií sestry formuluje zásady profesinálního chování a doporučuje, jak sladit sociální dovednosti s možnými způsoby komunikace. Příloha je věnovaná kodexu práv pacienta a morálnímu kodexu sestry.
Keywords: psychologie; pedagogika; psychology; educational science; učebnice středních škol; textbooks (secondary)